Chokladdoppad choklad- och mintkola!
Idag har jag och syster yster bakat fantastiskt mycket julgodis, vi börjar med dessa skönheter. Receptet är från Johanna Westmans Julgodis – För små och stora sockerbagare.
ca 50 stycken: 100 g smör 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 2 dl ljus sirap 4 msk kakao några droppar pepparmintolja 200 g mörk choklad att doppa i5-10 krossade polkagrisar att strö över
Koka upp smör, grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull. Om ni inte redan har en råder jag er verkligen att köpa en termometer, det underlättar knäck- och kolakokning så oändligt mycket, och ni slipper kul- och trådprov. Denna smet ska iallafall koka till 120 grader, droppa sedan i pepparminten, rör om och häll ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna. Skär sedan i fyrkanter och doppa dessa i smält choklad. Det är väldigt smidigt att ha chokladen stående i ett vattenbad medan ni doppar, då är den alltid mjuk och lätt att arbeta med. Vi släppte ned kolan i chokladen och plockade sedan upp den med en gaffel, kan vara bra att låta lite choklad rinna av så det inte blir ett jättetjockt lager. Strö på krossad polkagris innan chokladen hinner stelna och VOILA!